Ellenzékben a Fidesz 1300 kérdést tett fel a kormánynak karácsony előtt, most pedig “ne igényeljünk adatot”

Megosztás

Ezek szerint most hirtelen nagyon fontos lett, hogy a kormányzati és önkormányzati munkatársak nyugodtan pihenhessenek családjuk körében, erre az adatvédelmi biztos (!) külön felhívta a figyelmet, ilyenkor ne igényeljünk már adatokat. Ellenben, amikor a Fidesz 2003-ban és 2008-ban is ellenzékből ezres nagyságrendben vágta a kormányhoz az utolsó napokban kérdéseit, senkinek semmi baja nem volt ezzel. Változnak az idők.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos most ezt mondja:

„Az információszabadságot felügyelő szerv vezetőjeként (…) ezúton szeretném az adatigénylőket megkérni, hogy az ünnepek alatt vegyék figyelembe azt, hogy sok állami, önkormányzati szervnél igazgatási szünetet rendeltek el, illetve a munkatársak szabadságuk alatt otthonukban pihennek, családjuk körében ünnepelnek” – írja közleményében Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) elnöke. „Mindenkitől elvárható, hogy a szolidaritás és egymás megbecsülése nevében ezt tiszteletben tartsa, hiszen az információszabadság alkotmányos joga egyébként is végső soron a közösséget kell, hogy szolgálja.”

Ma jelent meg Ács Dániel (444.hu) véleménycikke arról, hogyan titkol adatokat két állami szerv egy gyanús ügylettel kapcsolatban, amelynek keretében 3 milliárd forint értékben vett gyorsteszteket állami megbízásból egy cég, amely egy borsodi kis falu legszegényebb utcájába bejelentett 19 éves munkanélküli fiú nevén van. Erre a cikkre reagált egy olvasó, aki felidézett egy 2003-as hírt, amikor még egészen máshogy álltak az adatnyilvánosság és a karácsonyi pihenés viszonyához az akkor még ellenzéki Fideszben.

Index, 2003. december 23.

Megdolgoztatja a minisztériumi apparátusokat a Fidesz. Az ellenzéki párt a karácsonyi hivatali szünet előtt pénteken adott ezer írásbeli választ igénylő kérdést a kormányzat működésével kapcsolatos ügyekben. A hivataloknak 15 napon belül kell választ adniuk a Fidesz kérdésire, a rendelkezésre álló időbe azonban beleszámítanak a munkaszüneti napok és a hétvégék is.

Nem egyszeri eset volt:

Origo, 2008.12.20.

Munkát ad a Fidesz a minisztériumok ügyosztályainak, két nap alatt körülbelül 1300 írásbeli kérdést intézett a kormányhoz. Az országgyűlés adatai szerint egész évben nem tettek fel ennyi kérdést, hasonló dömpingre még nem volt példa. A miniszterektől olyasmiről is érdeklődtek, mint “szavahihető-e ön”, vagy “hová vigyük a szemetet”. A Fidesz szóvivője szerint a kérdések többsége a hétfőn elfogadott költségvetéshez kapcsolódik és karácsonyig további kérdéseket is feltesznek majd. A minisztereknek 15 napon belül, január 5-6-áig kell válaszolniuk.

Változnak az idők, főleg, ha valaki hatalomra kerül. Mások az értékrendek, ezek szerint AKKOR nem volt fontos az ügyosztályokon dolgozók nyugodt ünnepi időszaka. Most az… pedig bőven lenne mit kérdezni.

Kapcsolódó cikkek